Ugróbéka

Ugróbéka

Körforgás (3. rész)

Vegyes táplálás

2021. február 09. - Ugróbéka anyukája

Ha az első két részt még nem olvastad: "Körforgás (1. rész)"; "Körforgás (2. rész)"

Tehát a vegyes táplálásra vissza- vagy inkább rátérve, van egy édesanya azzal a félelemmel, hogy nem elég a teje, és a szoptatás mellett – nyilván a fránya mérleg használatával – tápszeres pótlást ad a bébinek – legtöbb esetben a legegyszerűbb módon, dudlisüvegből –, majd pedig jómaga lefeji a még a mellében pangó tejet, amivel aztán vagy táplálja majd a gyermekét, vagy nem. Olyan is volt a környezetünkben, aki éjjel a tápszerrel kitűnően alvó gyermeke mellett felkelt fejni, hogy ne apadjon el a tej, és maradjon a közeljövőre is.

Tovább

Körforgás (2. rész)

Vegyes táplálás

Ha az első részt még nem olvastad: "Körforgás (1. rész)"

Mi mondathatja még azt, hogy nem elég az anyatej? Például az esti nyűgösség, amikor a bébi akár órákon keresztül előadja a nagyáriát vagy a bömbölésrohamot. Ez egyfajta feszültséglevezetés náluk. Nevezik kólikának is, fogják hasfájásra, ki minek tulajdonítja. Annyi igaz lehet, hogy este kevesebb a tej, azt a legendát, hogy zsírosabb is, a babák nem feltétlenül ismerik, de ettől még nincs szükség este sem kiegészítésre.

Tovább

Körforgás (1. rész)

Vegyes táplálás

Szóltam már korábban a tápszeres táplálás általam távolból szemlélt előnyeiről, és értekeztem több ízben a szoptatással kapcsolatos nehézségeinkről, most a kettő ötvözetéről kialakult véleményemet közlöm, mert úgy érzem, már van róla annyi minden a tarsolyomban, ami megér egy bejegyzést. Ugyan jómagam ezzel az etetési móddal sem találkoztam személyesen, de közvetlen közelről is láttam, hallottam, valamint olvastam is róla rengeteget, hiszen sokan alkalmazzák – általában ideig-óráig – ezt a rendszert.

Tovább

Milyen legyen a babaszoba?

Azt hiszem, erre vonatkozóan sokaknak lennének ötletei, illetve legfontosabbként – bízom benne – mindenki azt említené meg, hogy mindenekelőtt biztonságos. És ez így rendjén is van, a bababoltok korlátlan mennyiségben rendelkeznek olyan eszközökkel, amikkel még jobban óvni tudjuk a kicsiket minden apró-cseprő bajtól (na, persze a nagyobbaktól is), ha kell, ha nem.

Tovább

Csípős sztori (4. rész)

Ha az első három részt még nem olvastad: "Csípős sztori (1. rész)"; "Csípős sztori (2. rész)"; "Csípős sztori (3. rész)"

Természetesen ez a bébinek is egy kellemetlenség, ám azt állapítottuk meg apával egymástól függetlenül, hogy a büfiztetőnek a legkényelmetlenebb. Nem tarthatjuk ugyanis bármilyen magasságban, mert minket is nyom a kemény betét. Ráadásul a nekem legmegfelelőbb pozícióban pont a mellemet préselte a pelenka, így lejjebb kellett megtanulnom tartani. Most majdnem fura, hogy oda teszem, ahova akarom, illetve ahol mindkettőnknek a legkomfortosabb.

Tovább

Csípős sztori (3. rész)

Ha az első két részt még nem olvastad: "Csípős sztori (1. rész)"; "Csípős sztori (2. rész)"

Szomorkodtam, hogy feleslegesen fáradtam, és még mindig rengeteg bizonytalanság lakozott bennem. Aztán ezek maguktól oldódtak, és mindenre – mint általában anyukaként – magamnak kellett megoldást találnom. Ám ezeket most megosztom veletek, hátha tudok valakinek támogatást nyújtani vele.

Tovább

Csípős sztori (2. rész)

Ha az első részt még nem olvastad: "Csípős sztori (1. rész)"

Viszont tényleg nem erről akartam eredendően szót ejteni, hanem a kislányról. Már nagyjából elmúlóban volt a „hasfájása”, éjszakai emésztési problémái, amikor csípőultrahangra mentünk a kórházban megadott időpont szerint. Már akkor feljegyeztettem a párommal a dátumot, hogy kérjen rá szabadságot, és kísérjen el minket, amit a kapuig meg is tehetett.

Tovább

Csípős sztori (1. rész)

Szokásomhoz híven majdnem úgy kezdtem a bejegyzést, hogy mi az, amit nem szeretnék elmondani a címmel kapcsolatban. De miért is tenném, amikor úgyis elmesélem? Áron úgy 2 éves lehetett, vagy talán még annyi sem, amikor egyik este a hagyományos fürdetési program zajlott. Egy kivétellel, hogy nekem valahova el kellett mennem, vagy valamim nagyon fájt, és megkértem páromat, hogy vegye ki a gyermeket a vízből, és vigye a pelenkázóra.

Tovább

Levetett teher

Add tovább a majmot!

Ahogy már talán említettem is, és hát aki egyszer is volt kismama, tudja, hogy állandó téma a szűk család, a rokonok, a szomszédok, az ismerősök és az egész város, falu között is, hogy a gyermek, ha sír, akkor éhes. Aztán jönnek az újabb okosságok, emlékek, következtetések, ijesztegetések, saját kudarcok felemlegetése, hogy kevés a tej, és sokan még mindig hisznek ezekben, félnek tőle, és abbahagyják a szoptatást mindenféle kisebb küzdelem nélkül.

Tovább

Éretlen (a) zöld(re) (4. rész)

Ha az első három részt még nem olvastad: "Éretlen (a) zöld(re) (1. rész)"; "Éretlen (a) zöld(re) (2. rész)"; "Éretlen (a) zöld(re) (3. rész)"

Végül arra az elhatározásra jutottam, hogy ha már itt van ez a pár darabos készlet, még néhányszor kimosom a betéteket – belefér a mosógépbe, plusz energiát és költséget nem igényel –, és teszek még egy próbát. Aztán előreláthatóan többet nem. Szerintem addig nem érhet a mosható pelenka az eldobható nyomába, amíg legfeljebb két részből összerakva nem bír ki egy többórás nappali, vagy egy hosszabb éjszakai alvást. Nekem legalábbis ez a minimum elvárásom.

Tovább
süti beállítások módosítása