Ugróbéka

Ugróbéka

Milyen legyen a babaszoba?

2021. január 27. - Ugróbéka anyukája

Azt hiszem, erre vonatkozóan sokaknak lennének ötletei, illetve legfontosabbként – bízom benne – mindenki azt említené meg, hogy mindenekelőtt biztonságos. És ez így rendjén is van, a bababoltok korlátlan mennyiségben rendelkeznek olyan eszközökkel, amikkel még jobban óvni tudjuk a kicsiket minden apró-cseprő bajtól (na, persze a nagyobbaktól is), ha kell, ha nem.

Félreértés ne essék, vannak szükséges kellékek, amik tényleg alapvető funkciót töltenek be, és már évtizedek óta használjuk őket a balesetek elkerülése végett, de találnak fel már olyanokat is, ami csak a szülők életét könnyíti meg olyan szempontból, hogy a gyermeknek véletlenül se kelljen megtanulnia, hogy mi az, ami veszélyt jelenthet rá, és mi az, amit nem szabad. És így nem tudja elsajátítani ezekre az eseményekre a megfelelő válaszreakciót sem, nem tud védekezni, nem tudja megvédeni magát.

Szokás szerint természetesen elkanyarodtam attól, amiről valóban beszélni szerettem volna. Hiszen a fentiekkel kapcsolatban mindenki kialakítja a saját véleményét, és annak tükrében választ a kínálatból, rendezi be a babaszobát, és alakítja át az egész lakást. Ragaszt, dug, barkácsol, elválaszt, bezár, felpakol, kitöm, stb.

A jó babaszoba szerintem mérsékelten világos, lehetőleg keleti fekvésű. Mondom ezt azért, mert éjjel úgyis leengedi az ember lánya a redőnyt, vagy elhúzza a sötétítő függönyt, a bébi napközbeni alvását viszont nem fogja megzavarni a túl erős napsütés, mégsem lesz túl sötét. A másik indok pedig, ami miatt emellett teszem le a voksom, hogy az uralkodó szélirány a legritkább esetben keleti. Mostanában ritkán előfordult ugyan, de az ablakoknál vagy a falnál kevésbé valószínű, hogy be fog tódulni a hideg ilyen tájolás esetén.

Nyilván, ha a későbbiekben gyerekszobává avanzsál a bébi jelenlegi alvóhelye, akkor érdemes a jövőre és az otthoni tanulásra gondolva egy délkeleti vagy délnyugati szobát kinevezni, ilyen esetben azonban napközben is gondoskodni kell a fény megfelelő szűréséről, akár egy nem átlátszó baldachin segítéségével, akár hétköznapibb módszerekkel (roló, függöny, stb.).

És érdemes úgy elhelyezni a kiságyat, hogy ne közvetlenül az ablak mellett legyen, illetve a fény lehetőleg (főleg, ha nem csak alszik a szobában és a kiságyban) hátulról érje a baba fejét. Persze a közvetlen hőt még így is kerülni kell, tehát a radiátortól távolabb helyezni a fekvőhelyet, illetve a tűző naptól még a kobakja hátsó részét is a fenti módszerekkel védeni.

A babaszobánál talán a legjelentősebb tényező a csend. (Írom ezt úgy, hogy valamelyik szomszéd éppen valami főfalat fúr mellettünk…) Ezt a saját, illetve Áron kárán már megtapasztaltam, aki bébikorát az étkező helyén, a nappali és az amerikai konyha között töltötte.

Teljesen eltérő vélemények leledzenek arról, hogy mennyire kell zajtűrővé nevelni a csecsemőt. Az egyik csoport azzal érvel, hogy szokjon csak hozzá az erős hanghatásokhoz, hiszen a későbbiekben is fog ilyenekkel találkozni, abban is tudjon aludni. Míg mások minden pici lármától féltik a csemetét, átkozzák a szomszéd kutyáját, a lépcsőházkorlátot ütögető nagyobb gyerekeket és az állandóan kalapáló lakókat.

Jómagam egyébként is inkább az utóbbi bandába csatlakoztatnám magam, persze a fentiekben van némi túlzás, de úgy vélem, hogy a bébi idegrendszerének sem tesz feltétlenül jót, ha iszonyat hangos effektekben kell léteznie, pláne elpihennie.

Viszont Annánál igyekeztem visszavenni a szabályokból, hiszen Áron szájára sem tehetek lakatot, és mint ismeretes egy 3 éves kiabálása, játéka néha erősebb zajokat tud teremteni, mint egy munkagép. Tehát azért fürödni, kezet mosni el lehet menni, WC-t le lehet húzni, porszívózni muszáj, a mosógépet sem indíthatom be úgy, hogy végig ébren legyen, a centrifugával meg szoktam várni a büfiztetést.

Azt megint mindenki maga dönti el, hogy mennyire védi a picit a hanghatásoktól, de ha van rá lehetőség, tervezhető még a lakás, ház, vagy átvariálhatók az életterek funkciói, akkor az ideális babaszoba véleményem szerint távol kerül az utcafronttól (főleg, ha forgalmas), a bejárattól, a konyhától, a fürdőtől és a WC-től, valamint – ha van ilyen – a gépekkel teli háztartási helyiségtől.

És hogy miért állítom mindezt? Mert én már végigcsináltam egy bébivel és most a következővel úgy, hogy ez nem volt (teljes mértékben) megoldott. Úgy vélem, az utcafrontot nem kell külön magyarázni, nálunk egyre nagyobb az autóközlekedés, régebben nem is volt út előttünk gyakorlatilag, de nemrégiben megnyitották egy másik, kiépülőben lévő városrész felé.

A bejáratnál állandóan csengetnek, szól a kaputelefon, utóbbi ráadásul olyan hangerővel, hogy még a hullák is felébrednek rá. Így még Áron idejében kitettem az ajtóra egy kérelmet, hogy csak kopogjanak, és akkor a kapucsengőt ki is iktattam, mivel nagyon közel volt a kisfiú alvóhelyéhez. Ez már visszaállításra került. De egy időszakban állandóan mindenki minket zaklatott mindkettőn, gondolom, tudták, hogy mi itthon vagyunk. Ezért került sor a fenti intézkedésekre.

A konyha is egy kritikus pont, hiszen ha a babaszoba mellett foglal helyet, akkor a kicsi akár órákon át tartó szunyókálása közben nem tudunk enni, zörögni fóliával, mikróban melegíteni, sütőt leállítani, késsel vágni, szódát készíteni, mixelni, a klopfolást már meg sem említem. De gyakorlatilag az életünket lehetetleníti el, és az alapvető szükségleteink kielégítését korlátozza. Ami szoptatós kismamaként még plusz terhet jelenthet.

Egy idő után a vízengedésre is fel lehet ébredni, a zuhany zsinórja is csapódhat ide-oda, a hajszárító sem egy halk műszer, a WC-lehúzást pedig már szóba hoztam. A nagy masinák még ezeknél is nagyobb zajokat keltenek, így vagy a működésük idejét kell jól belőni, vagy távol kell tartani tőlük a csecsemőt. A vizes blokk esetében megoldás lehet két mosdó és WC elhelyezése és a „vendég-WC” használata.

A berendezést már rábízom a jó ízlésre, szerintem a kevesebb néha több, a játékoknak mindenképpen szerezzünk be nagy dobozokat, tárolókat, hogy könnyen össze lehessen pakolni. Én inkább az elrendezésre próbáltam tippeket adni, nyilván vannak adottságok, amiket figyelembe kell venni, és amikhez alkalmazkodni kell, de azon belül igyekezzünk jól megválasztani a kisgyermek helyét, hogy a lehető legjobban érezhesse magát új otthonában.

Előkészületben: "Körforgás"

A bejegyzés trackback címe:

https://ugrobeka.blog.hu/api/trackback/id/tr3816405472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2021.02.01. 10:00:29

Köszi ezt a hasznos blogbejegyzést! Mindenképp megosztom barátnőmmel, aki épp most vár babát. Ő ezeket a bútorokat nézegette: lakberinfo.hu/lakberendezes/babaszoba/2014-09-05-nezd-meg-az-uj-angol-stilusu-bababutorokat-a-mamas-es-papasnal/ Szerinted melyik ideális egy babaszobához? Vagy mindegy?

Ugróbéka anyukája 2021.02.01. 10:32:22

@BNati: Nagyon örülök, hogy tetszett a cikk! És bízom benne, hogy a baba megszületése után is fog találni hasznos böngésznivalót a barátnőd az oldalamon.
Nekem a sötétbarna egy kicsit komor, a bézs passzol leginkább az ízlésemhez, de a szürkés árnyalat is jó. Mi ennél jóval kedvezőbb áron szereztünk be bababútort egy skandináv áruházban, de ha az ár mindegy, akkor a minőség biztos nagyon jó! Viszont a bébi ezt is könnyen tönkre tudja tenni karcolással, harapdálással, úgyhogy érdemes megfontolni, hogy megéri-e.
Aztán ez függ a lakás berendezésétől is, illetve attól, hogy mennyire ragaszkodnak a szülők az egységes stílushoz. Mert ha az egész lakótér ilyen sötét színű bútoros, klasszikus forma, akkor a gyerekszoba is lehet ilyen. Viszont dönthetnek úgy is, hogy ott kivételt tesznek, és próbálják egy kicsit vidámabbá varázsolni a helyszínt.
Remélem, segítettem valamennyire a választásban. Jó babavárást az illetékeseknek! :-)
süti beállítások módosítása