Ugróbéka

Ugróbéka

Óraátállítás

Még mindig ellene

2020. október 23. - Ugróbéka anyukája

A világ egyik legnagyobb blődsége – vagy ezt csak nálunk, Magyarországon divat emlegetni? –, hogy ősszel egy órával többet aludhatunk. Nos, akinek gyereke van, az tudja, hogy a gyermek nem alszik egy órával többet. Pontosan annyit fog szundítani, mint tegnap, vagy mint holnap, vagy akármelyik másik nap. Teljesen hidegen hagyja az óraátállítás és az ezzel kapcsolatos cirkusz. Illetve kénytelen elviselni, hogy a szülő próbálja némiképp átállítani a saját munkája, az esti rutin vagy az óvoda miatti kelés végett.

A fentiekből következik, hogy az apuka és az anyuka sem fog többet aludni, hiszen a kicsivel kelni kell, enni kell adni neki, fel kell öltöztetni, le kell foglalni, beszélgetni, játszani kell vele.

Akinek pedig nincs megfelelő korosztályú gyermeke, máskor is akkor kel vasárnap, amikor csak akar. Ha többet szeretne lustálkodni, akkor megteheti, ha valamilyen oknál fogva időre ébred, akkor azt is megoldja. Szokták mondani, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szeretné. Tehát eldönti, hogy fontosabb-e a teendője, vagy inkább ki akarja pihenni magát.

A lakosság töredéke az, aki mondjuk a munkája miatt későbbre állíthatja az ébresztőórát, és gondoljunk azokra is, akik egy órával többet töltenek a munkahelyükön 3 műszakban… illetve hétvégén 12 órás műszak helyett 13 órásban.

Tehát többet nem durmolhatunk, legfeljebb másra jut több percünk, de meggyőződésem az is, hogy nem kapunk vissza semmit. Ügyes időbeosztással bármit megoldhatunk, és az az egy óra több évtized után nem okozna nálunk semmilyen veszteséget. Annyit bárhol elvesztegetünk, bármikor, akár hetente többször is.

Ahogy már lovagoltam a témán, a nyári időszámítással viszont sokat nyerhetünk. Több világosságot, több napfényt, több D-vitamint, több szabadban töltött időt. És ez nem csak a „sötét tél”-re vonatkozik, hanem a nyárra is. Ki szeretne nyárestéken egy órával korábban beszaladni a lakásába, mert csípnek már a szúnyogok? Ki szeretne kevesebbet beszélgetni, borozgatni, korábban befejezni a grillezést, túl korán gyönyörködni a naplementében?

Ha valaki kampányt indítana, én biztos csatlakoznék a nyári időszámítás véglegesítése mellett. Hátha rajtunk, kis embereken is múlik. Hátha tudjuk befolyásolni a nagyokat. Hátha Európában máshol is ekképpen elmélkednek. Hátha máshol is szeretnek sokáig fecsegni az udvarokon, teraszokon. És hátha másokat sem érdekel a téli reggel, amikor a többségnek úgyis dolgoznia kell menni, függetlenül attól, hány órakor kel a nap. Mire pedig hétvégén felébrednek, máris úgyis az égen ragyog.

Hamarosan folytatódik a babarovat!

A bejegyzés trackback címe:

https://ugrobeka.blog.hu/api/trackback/id/tr7016255390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása