Ugróbéka

Én vagyok az anyja!

2018. szeptember 20. - Ugróbéka anyukája

Van az a vicc, amikor a teniszmeccsen az egyik néző odaszól a szomszédjának:

- Hát az a lány meg hogy néz ki?!

- Az nem lány, hanem fiú!

- Honnan tudja, maga az apja?

- Nem, én az anyja vagyok!

Tovább

Hozzátáplálás még

Eszik, eszik, de mikor és mennyit?

Megunhatatlan téma – legalábbis részemről. Talán ott hagytam abba legutóbb – vagy az lenne a soron következő gondolat –, hogy vacsorára nem jött be a főzelék (kb. 7 hónaposan). Védőnő is javasolta, de mi már előtte próbáltuk, tologattuk, kísérleteztük, hogy mikor mit adjunk. Volt, hogy úgy jött ki, fürdés előtt szinte közvetlenül (kis időt még mindig várunk, hogy ne legyen gond belőle) kapott egy adagot, majd fürdetés után szopizott Áron.

Tovább

„Olyan még nem volt, hogy ne lett volna valahogy”

Szemléletváltási kísérlet

Korábban már szóltam róla, hogy a szülésfelkészítő tanfolyamon (ha jól emlékszem, kifejezetten a gyerekgyógyász doktornő) arra buzdítottak minket, hogy próbálkozzunk. Bár kézenfekvő és hívogató, hogy az internetbe kapaszkodjunk, és onnan merítsünk megoldásokat a problémáinkra, mégis inkább hagyatkozzunk a megérzéseinkre. (Már, ha vannak – teszem hozzá.) Mert minden gyerek más, egyedi és megismételhetetlen.

Tovább

Amiért irigylem a tápszeres babák anyukáit (2. rész)

Ha az első részt még nem olvastad: "Amiért irigylem a tápszeres babák anyukáit (1. rész)"

Ezen kívül mást nem tesz. Ahogy párom szokta mondani: „Annyit ér, mint döglött lónak az aszpirin.” Csak hogy csúnyát ne ejtsek ki a számon. Beszerezte(tte)m még egy svájci, gyógynövényes, hatóanyag nélküli port, az legalább leforrázva jóízű volt és frissítően hatott. Aztán, hogy a sok házi gyógymód közül melyik, vagy az idő mulasztotta el a fájdalmat, nem tudom, de elég soká szenvedtem vele.

Tovább

Amiért irigylem a tápszeres babák anyukáit (1. rész)

Mint ismeretes, mi is rengeteget kínlódtunk a szoptatással, ha Áron jobban elfogadja, eddigi legnagyobb problémánknál át is tértünk volna a tápszerre. Persze összességében örülök, hogy erre nem került sor. Ugyanakkor mindig is bujkált bennem a kisördög, és sok nehézségnél szúrt szemet, hogy néha mennyivel egyszerűbb lenne az életünk egy kis porhígítással.

Tovább

Amivel nem értek egyet (2. rész)

(A szakirodalommal is szeretek vitatkozni)

Ha az első részt még nem olvastad: "Amivel nem értek egyet (1. rész)"

A harmadik, ami piszkálja a csőrömet, a neveléssel kapcsolatos. Bár még bőven nem tudhatjuk, hogy ilyen téren hogyan teljesítek (teljesítünk), már most vannak elveim (ha-ha!), és csóválom a fejem, ha nekem nem tetsző közhelyeket látok-hallok. Amit valaki elkezd, és a többi fejvesztve szalad utána… Mint a „fekete-fehér-igen-nem” játékban. Hogy nem szabad kimondani, hogy „NEM”.

Tovább

Amivel nem értek egyet (1. rész)

(A szakirodalommal is szeretek vitatkozni)

Ahogy már többször említettem, rengeteg babás irományt tanulmányoztam, hatalmas mennyiségű cikket elolvastam a témában, ami sokszor nagy segítséget jelentett, többször csak még jobban elbizonytalanított, majd visszakanyarított az eredeti gondolatomra, néhányszor nem adott választ, olykor pedig csak felidegesített, untatott vagy éppen meglepett. Most azokat a szakmai álláspontokat szedtem össze, amikkel laikusként vitába szállnék.

Tovább

Foglalkozzunk anya (és apa) fogával is!

Egy kisbabánál a legfőbb témák egyike a fogzás. Rengeteg kínlódnak, küzdenek vele ilyen-olyan módon. Ki nappal, ki éjjel, kinek nyűgös a gyermeke, másé ordít. Keveseknek adatik meg, hogy észre sem veszik a fogacskák érkezését. És ez többnyire inkább az első metszőfogakra vonatkozik, gondolom én. Segítség lehet a géllel kenegetés, a homeopátia és a ráolvasás (szerintem nagyjából egyenlő eséllyel). A legjobb pedig, ha a csecsemő rághat valami keményet (ide tartozik a székláb és az asztallap is).

Tovább

Látszatboldogság?

A közösségi oldalakon mindenhol mosolygós képek, fényképezést nem hogy jól tűrő, de egyenesen élvező babák, 1 éves kor alatt nyilvános medencében pancsolás, strandolás, pár hetes, hónapos bébivel messzi kirándulások, séta a régió távolabbi pontján, autósülés, hajón alvás és még sorolhatnám. Nem mintha ezek közül mindet irigyelném (főként a velük járó kellemetlenségeket), de persze én is utazgatnék, fotóznék, vigyorognék, sőt ebben a rekkenő hőségben még úszkáltam is volna.

Tovább

(Már nem is) gyűlölöm (annyira) a répa-krumplit (2. rész)

Tárolás, mennyiség

Ha az első részt még nem olvastad: "(Már nem is) gyűlölöm (annyira) a répa-krumplit (1. rész)"

Ezen kívül a védőnő tájékoztatott arról, hogy a készételt 2 napon belül eheti meg a gyermek, tehát főzhetek négy adagot, és két ebéd és vacsora megvan belőle. De hol vagyunk még attól, hogy napi kétszer (főként ilyen elosztásban) főzeléket kapjon Áron? És ki mondta, hogy reggel belefér a napirendbe (valamint a baba is engedi nyűgösködés nélkül), hogy a konyhában tündérkedjek?

Tovább