Ugróbéka

E-kor (1. rész)

"eee"

2019. február 14. - Ugróbéka anyukája

Eredendően nem valami komoly témával kívántam foglalkozni, mindössze a gyermek azon időszakára próbáltam egy megfelelő címet találni, amikor folyamatosan mindenre rámutat, és közben makog-nyökög, de leginkább azt mondogatja, hogy „eee”, „eee”, esetleg „ééé”. Ismerős? Nem csodálom!

Tovább

Ahol a büszkeség néhány percre elhallgat (2. rész)

Ha az első részt még nem olvastad: "Ahol a büszkeség néhány percre elhallgat (1. rész)"

Az anyukákat különösen érzékenyen érintheti, hogy mindenhol óriási elvárásokkal találják szemben magukat és ezt a nyomást megérezhetik az arra fogékony csecsemők, tipegők is. Ezért gondolom azt, hogy a tanácsadó egy olyan hely, ahol egy kissé visszafogjuk magunkat (én legalábbis), vagy néha úgy érezzük, mintha süllyednénk a padlóba.

Tovább

Ahol a büszkeség néhány percre elhallgat (1. rész)

Beszéltem már korábban a védőnői státuszvizsgálatokról, illetve arról, hogy véleményem szerint a bébi második félévében ennek már akkora jelentősége nincs. Természetesen ettől függetlenül rendszeresen hordani kell a gyermeket, hogy lássák, mérjék, nagyjából nyomon kövessék a fejlődését.

Tovább

Pató Pál úr is benézett

Rám abszolút nem jellemző módon Áron egyéves kora után – illetve már néhány héttel korábban is – kezdtem ellazáskodni a hozzátáplálást és a hasonló szoktatós dolgokat. Úgy voltam vele, hogy ami a lényeg, azon már túlvagyunk, azzal, hogy a fűszerek közül még csak egy-kettő került a tányérjára, sokkal nem maradtunk le, a káposztáról és társairól nem beszélve.

Tovább

Biztosra venném

Ha nem én mentem volna rajta keresztül, és Áron nem az én gyermekem lenne, minden előzetes információ nélkül azt állítanám, hogy ez a baba császármetszéssel született. Nem mintha mások bébijét ilyetén módon vizsgálgatnám, ezzel kapcsolatban találgatnék, vagy bármit is jelentene ez a múltra vagy a jövőre nézve, csak úgy eszembe jutott.

Tovább

Céltalan séta

Növöget a csemete és változnak az idők. Január 1-jén ugyanis őkelme úgy döntött, hogy egy nappali alvás bőségesen elegendő neki. Negyed délben – kiszámolván az eltelt órákat a reggeli keléséhez igazítva – levittük sétálni, egészkor aludt el, másfél órát szundított, majd délután hiába próbálkoztunk vele hárman, az égnek nem volt hajlandó elpihenni. Olykor még le is feküdt és a szemét is becsukta, de ennyi relaxáció elég volt neki arra, hogy utána állva mutogasson körbe a nappaliban.

Tovább

Bűvös szám

Korábban is többször szóltam már róla, hogy vannak a csecsemő életében a korához köthető fejlődési pontok, növekedési ugrások, viselkedésbeli változások. Ezek közül nemrég elérkeztünk az eddigi legjelentősebbhez: Áron 1 éves lett.

Tovább

Kamaszodik a kutya

Korábban már beszámoltam róla, hogy milyen kölyökkutyához illő viselkedésformákat vett fel Áron az előző hónapokban. Most számba veszem az újabbakat, hiszen ahogy növöget a fiú, változnak a szokásai, erősödik, huncutabbá válik és felfedez magának más szórakozási lehetőségeket.

Tovább

Nem lehet elég korán elkezdeni

Áronnak 3 hetes kora után egy nap este 10 órakor „megjött az értelme”. Lehet, hogy magától akkor akart volna kibújni a pocakomból, vagy legalábbis a császármetszés kiheverésével együtt eltelt egy bizonyos idő, de addig csak merengett a távolba, sírt, aludt, evett, ahogy tudott és termelte a piszkos pelenkákat.

Tovább

Pénz híján játék (határok) nélkül

A mai napig rengeteg rajongója van a Játék határok nélkül című egykori televíziós műsornak, nem feltétlenül annak bikás változatát értve, hanem inkább az eredetire vonatkoztatva, akkor is, ha ez részben nosztalgia, és akkor is, ha valóban egy értékes, érdekes, változatos, izgalmas eseményt akartunk vagy akarunk szemlélni.

Tovább