Ugróbéka

Átalakított szavak

Szótár Áronhoz

2019. április 25. - Ugróbéka anyukája

Áron szókincse természetesen egyre bővül, bár leginkább rövidítéseket használ, nem mondja ki a teljes szavakat, vagy levágja a végét, vagy tetszőleges betűket választ ki belőle, és teljesen ismeretlen, de érthető képleteket alkot. Legalábbis általában tudom, hogy miről beszél, mert mutatja is, utánam is mondja.

Tovább

Néhány dolog (2. rész)

Amit nem mondanak el, ha gyermek után áhítozol

Ha az első részt még nem olvastad: "Néhány dolog (1. rész)"

Amiről nemrég két hírlevélből is értesültem, és aminek szintén nem igazán örültem, az az, hogy minden bizonnyal nem lesz másfél évesen szobatiszta. Bár a kezdetektől fogva, amikor már sok mindent értett és a maga módján kommunikált, érdeklődtem nála, hogy van-e valami a pelenkában, amit ki kell szedni (babanyelven: „van kaka?”), és néha a megfelelő választ is szolgáltatta, még odáig sem jutottunk el, hogy szóljon, ha valamit termelt, nemhogy előre jelezze.

Tovább

Néhány dolog (1. rész)

Amit nem mondanak el, ha gyermek után áhítozol

Vagy ha már várod. Mindenki igyekszik kedvesen bíztatni, senki se fejezi ki, hogy egy őrült vagy, hogy ilyet vállalsz. A legtöbben nem is gondolják így, hiszen szép visszagondolni azokra az időkre, és milyen aranyos is tud lenni egy kisbaba. Főleg, ha nem nekik kell vele egész napokat eltölteni a négy fal között, és nem nekik bőg a nap nagy részében.

Tovább

Hogyan kommunikáljunk a babával? (2. rész)

Ha az első részt még nem olvastad: "Hogyan kommunikáljunk a babával? (1. rész)"

Szóval az én hibám az, hogy egy ideig tűrök, egy ideig jártatom a számat, ölelem, elveszem a kezét, attól függ, milyen lábbal keltem fel, van, hogy egész nap bírom, máskor már reggel felforr az agyvizem, aztán kikelek magamból. Egyre hangosabban figyelmeztetem, majd üvöltök, a lábbelit meg a sarokba vágom.

Tovább

Hogyan kommunikáljunk a babával? (1. rész)

Nem a jelnyelv és a különféle hangterápiák jutottak eszembe, hanem egy egyébként is zsúfolt héten adtak még némi gondolkodnivalót nekem. Hogy ki, nem tudom, feltételezem, hogy valamelyik szomszéd. Ugyanis névtelen levelet kaptam – pedig még címzettet se nagyon szoktam –, párom hozta fel a postaládából.

Tovább

Csalfa látszat (3. rész)

Többemberes csecsemők

Ha az első két részt még nem olvastad: "Csalfa látszat (1. rész)"; "Csalfa látszat (2. rész)"

Beszélgettük azt is a gyúrónkkal, hogy leledznek többemberes csecsemők is, mint mesélése szerint az ő unokája. Anyósom hallott róluk a tévében, jómagam is olvastam a jelenségről. És egy szóval nem tiltakoznék, ha Áront is besorolták volna közéjük. Igazából szerintem a babák nagy százaléka ki tud ütni legalább két-három főt. Ezt mi magunk is átélhetjük egy-egy takarítós hétvégén vagy egyéb összejövetelen.

Tovább

Csalfa látszat (2. rész)

Különböző nézőpontok

Ha az első részt még nem olvastad: "Csalfa látszat (1. rész)"

Másrészről nyilván megítélés kérdése is a kisded személyisége. Ha valaki rózsaszín szemüvegen keresztül nézi – hiszen az én vérem, az én génjeim –, akkor elképzelhető, hogy el tud tekinteni a zavaró tulajdonságai mellett. Ha valaki előtt egy manipulálható, babusgatható lényként jelenik meg, akkor szintén köd telepedhet a szemére.

Tovább

Csalfa látszat (1. rész)

A nyugalomból soha nem elég

Ha valahova megyünk, akár kenguruban viszem Áront piacozni, vagy rég nem látott rokonokat látogatunk, de ha hozzánk is betér egy „idegen”, mindenki megjegyzi, hogy milyen nyugodt kisbaba, mennyire irigyelni lehet az anyukáját. És ha állítom, hogy nem olyan szép a kép, mint ahogy elsőre tűnik, senki nem hiszi el. Gondolom, ez mással is megesett már.

Tovább

Kisebb búcsú

Először az ideiglenes szót akartam használni, de rájöttem, hogy annak más vonzata van, így ennél az aprócskánál maradtam. Hiszen nem tűnök el végleg, jelentkezni fogok még bejegyzésekkel, csak – valószínűleg – nem olyan sűrűséggel, mint ahogy eddig tettem. Témáim fogytán már nem vállalom, hogy hetente kétszer cikket osztok meg veletek, de ígérem, hogyha jönnek a gondolatok, azt nem mulasztom el közölni.

Tovább