Ugróbéka

Ugróbéka

Orvoslátogatások

2018. október 18. - Ugróbéka anyukája

Talán egy bőröndös füzetecskében arra vonatkozó ajánlást is olvastam korábban, hogy milyen orvosokat kéne felkeresnie egy várandósságon és szülésen átesett nőnek. Már felidézni nem tudnám, de elég meglepő dolgokat javasoltak, ugyanakkor sokkal egyértelműbbnek tűnő rendeléseket meg sem említettek. Ezen felbuzdulva most magam szedem csokorba az általam fontosnak tartottakat.

Azt hiszem – és remélem –, az mindenki számára ismeretes, hogy kb. 6 hét elteltével a nőgyógyásznál kötelező a megjelenés. Rutinvizsgálatnak könyveljük el, és ez így is van rendjén, amíg valami problémára nem bukkannak. Szóval érdemes is felkeresni őket, hiszen ilyenkor láthatják meg, hogy megfelelően történik-e a regenerálódás, nincsenek-e szövődmények, következmények, gondok. Nem mellesleg a jól megválasztott szakember egy-két szóval még lelki vigaszt is nyújthat az újdonsült anyukának, és az otthonról való (első komolyabb) kimozdulás is adhat némi lendületet, életerőt, levegőt, napfényt, vidámságot, boldogságot. 

Annak már szenteltem egy külön cikket, hogy mennyire lényeges a tömegek számára rettegést kiváltó fogorvos meglátogatása. Egyrészt tényleg rengetegen panaszkodnak arra, hogy a terhesség és a szoptatás időszakában mentek tönkre a fogaik, nagy igénybevételnek is van kitéve a szervezet. A kalciumbevitelre figyelmet kell szentelni, hiszen a gyermek voltaképpen kissé kiszipolyoz bennünket – használva az ásványi anyag- és vitaminraktárainkat. Másrészt pedig ezen állapotok nélkül is évente javasolt a felülvizsgálat, mert mindig könnyebb folyamatosan apró-cseprő dolgokat helyrehozni, mint a már szinte lehetetlent megmenteni. 

Amit jómagam mellőztem és nem láttam feltétlenül szükségesnek, az a belgyógyász. Tény, hogy a magzat növekedésével a belső szerveknek alkalmazkodniuk kellett a körülményekhez, esetleg helyezkedniük, de úgy gondolom, amíg különösebb ilyen jellegű tünetem nem jelentkezik, erre még ráérek. Persze azzal rosszat senki nem tesz, ha inkább több helyen jelenik meg, minthogy a legnélkülözhetetlenebbeket is elmulasztja. Arról nem beszélve, hogy bár a fáma nem szólt a császármetszésről, ott azért elég keményen lehetett érzékelni (függetlenül az érzéstelenítéstől), ahogy belül átrendeztek… Gyakorlatilag szerintem arrébb pakolták, ami éppen útban volt… Legalábbis a rezgésekből nekem ez jött le. (Szerencsére még nem láttam ilyen műtétet (sem).) 

Ezenkívül azokra a területekre kell még koncentrálni véleményem szerint, ahol korábban valamilyen problémája volt az ember lányának, akár fiatalabb felnőtt korában, akár a várandósság alatt. Hiszen ez sem fizikailag, sem lelkileg egy túl könnyű feladat, előhozhat rég nem tapasztalt gondokat. De ha nem figyelünk fel ilyenre, akkor is jobb ellenőriztetni állapotunkat. A megelőzés és az időben elkezdett kezelés a későbbi felismeréshez képest csodákra lehet képes. 

Amiket még megterhel a nagy pocak, azok az izmok és ízületek. Majd a nehézségeket fokozza az egyre gyarapodó gyermek cipelgetése. Vállak (a nyakkal), hát, derék, karok és lábak. Rendkívüli igénybevételnek vannak kitéve. Én már a várandósságom legelején egy hibás alvási pozícióval tönkrevágtam a bal vállam, azóta is szenvedek vele. Volt, hogy azt hittem, megszűnt a fájdalom, aztán még erősebben jelentkezett. Néha egy-egy mozdulatnál villan fel, de kegyetlenül beledöf. 

Egyelőre doktor még nem látta, de kiválóan képzett asszisztens, aki egyben masszőr is, igen. Abban bizakodok, hogy valahogy ki tudja gyógyítani, mert tartok tőle, hogy ezzel a fájdalomcsillapítók adásán kívül a központi ellátásban nemigen tudnak mit kezdeni, és nem is akarnak. De talán jobb is. Legfeljebb ajánlanának egy másik gyúrót vagy gyógytornászt, esetleg többszörös pénzért. Még elkínlódok vele egy darabig. (Nyilván az sem segít, hogy azóta nem egyszer még rá is rántottam.) 

A babával való játék, a büfiztetés, az utána való rohangálás, a kiadós séta edzésnek bőven megteszi, a combjaim izmosodnak is tőle. Az ízületekre a gumicukornál jobbat egyelőre nem találtam, de elég hasznosnak tűnik. Porcok gondozása kipipálva. 

Továbbá, ha sok vagy szabálytalan anyajegyekkel rendelkezünk, ne hagyjuk ki ezek bőrgyógyásznak való megmutatását sem. Itt is érdemes a szakember által javasolt időközönkénti kontrollra elmenni, ám a terhesség ebben is kockázati tényező, úgyhogy figyeljünk, amennyire tudunk, az esetleges változásokra, és keressük fel mielőbb a kiválasztott szűrőhelyet! 

Ügyelnünk kell egészségünkre, már nem csak magunk miatt, hanem azért is, mert anyaként a gyermekünknek szüksége van ránk.

Előkészületben: "Lesz-e kistestvér?"

A bejegyzés trackback címe:

https://ugrobeka.blog.hu/api/trackback/id/tr8914308675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása