Ugróbéka

A 3 hónapos növekedési ugrás a fogzás miatt elmaradt

2018. június 18. - Ugróbéka anyukája

Olvastam én a könyvekben az összes többi lényeges (és kevésbé lényeges) információ között az ún. növekedési ugrásról, de nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget. Talán még alá sem húztam. A legrégebbi és egyben az általam legjobbnak ítélt olvasmányban pedig szó sem esett róla. Talán ezért is kerülte el a figyelmemet.

Tovább

Esti nyűgösség ellen nincsen orvosság

Hacsak nem a füldugó

Talán az első hetekben nem is jelentkezett, vagy annyira mással voltam elfoglalva, és mindent nehézségként éltem meg (kb. egy hétig magamnál sem voltam), hogy észre sem vettem. De egyszer aztán feltűnt. Pedig már mindent evés utánra tettünk (pelenkázás, fürdetés), mert kitapasztaltuk, hogy éhesen annyira türelmetlen Áron, hogy semmit nem lehet vele kezdeni.

Tovább

Hajszárító és szalvéta

Csak a védőnő meg ne tudja!

Amint már említettem, hosszú listát készítettem a szükséges babaholmikról, amiket aztán szépen lassan be is szereztünk. (Végül a babakocsi kérdésében is dűlőre jutottam magammal.) A legnagyobb részét kellő mértékkel hasznosítottuk, egy-két dolog akadt, aminek nem került sor a használatára, vagy csak keveset szerepelt a porondon. (Pl. tejtároló pohár – „lustaságomból”, svéd itatópohár – több ok miatt, stb.)

Tovább

„Kis gyerek – kis gond, nagy gyerek – nagy gond” vagy „Minden nappal egyre könnyebb”? (2. rész)

Nem!

Ha az első részt még nem olvastad: „»Kis gyerek – kis gond, nagy gyerek – nagy gond« vagy »Minden nappal egyre könnyebb«? (1. rész)"

Persze az ördög nem alszik. Előfordul, hogy ismét igénybe veszed az internet segítségét, hogy kitalálj valamit a bébinek, hogy mégis megfejtsd a nyűgjét. A tanfolyamon arra bíztatott minket – csupa első szülőket – a nagyon kedves doktornő, hogy kísérletezzünk. Ahelyett, hogy a világhálón olvasnánk el három ellentmondásos (ezt nem részletezte, csak én teszem hozzá), általánosságokat és átlagokat tartalmazó oldalt. Mert minden kisbaba más. Ebben teljes mértékben igaza van. De kezdő nevelgetőként honnan tudnám, hogy egyáltalán mivel próbálkozzak? Ahhoz kell nekem valami kiindulópont, hogy az esetleges, felmerülő lehetőségeket megismerjem. Arra viszont nagyon hasznosak a cikkek, vélemények.

Tovább

„Kis gyerek – kis gond, nagy gyerek – nagy gond” vagy „Minden nappal egyre könnyebb”? (1. rész)

Nem!

Ahogy az ember a kisbabával kapcsolatban bárkivel beszélgetésbe elegyedik, elkerülhetetlen, hogy el ne kezdjék puffogtatni a közhelyeket. Lehet, hogy valaki komolyan is gondolja, vagy nála így működött és így érzékelte, de szerintem egyik címbéli kijelentés sem tükrözi a valóságot. Persze némi valóságalapja – mint a meséknek – mindegyiknek van.

Tovább

Enni, enni és enni

Amiről indokolatlanul és szinte méltatlanul kevés szó esik a szoptatás kapcsán, az a kismama táplálkozása. Igen, arról vannak leírások, bejegyzések, vélemények, hogy mit együnk és igyunk, milyen vitaminokra, ásványi anyagokra, tápanyagokra van szükségünk, vagy lehetőleg mit kerüljünk. De önmagában tényállításként azt még nem olvastam, hogy ENNI KELL. Márpedig kell, muszáj.

Tovább

Tükörkép

Nem sokkal azután, hogy Áron megszületett és megpillanthattam, megfogalmazódott bennem a gondolat: „Ez a gyerek annyira szép, hogy egyikünkre sem hasonlít.” Szokták mondani, hogy minden kisbaba (mint ahogy minden menyasszony is) szép, de ezzel eddig nem igazán értettem egyet. A szülőknek (na meg a nagyszülőknek) persze mindenképpen. Ám azok a piros testek, gyűrött pofik inkább egy kicsit furcsának hatnak. Utólag visszanézve kisfiunk első fényképeit, lehet, hogy belőlem is az elfogultság szólt, bár akkor nem úgy éreztem.

Tovább

„A cumi az idegroncsoknak való”

– és tényleg

Belemélyedés szintjén nem kommentálva a kérdést és a válaszokat, néha tényleg vannak olyan témák, amikben csak egy helyen lehet találni megoldáshoz közelítő dolgokat, és valóban hasznos véleményeket. És el lehet csípni gyöngyszemeket is – ha nem nézzük közelebbről a minőséget. Így esett meg, hogy rátaláltam a linkelt lapra és a címben idézett mondatra. Szerintem a hozzászólónak igaza van.

Tovább

Szoptatási nehézségek

Azt is a második császármetszésén túlesett szobatársamtól kellett megtudnom, hogy az ily módon világra jött gyermekek biztosan kapnak némi tápszert, rosszabb esetben cukros teát, mire kikerülnek az édesanyjukhoz. Erre nem is gondoltam, szinte nem is akartam elhinni (bababarát kórház?), de igaza kell, hogy legyen. Bár véleményem szerint néhány kanál víz vagy tea is elég lenne arra, hogy megkezdjék az újszülöttek a fárasztó munka utáni megérdemelt első kinti hosszú alvásukat, hogy aztán megérkezhessenek anyához és a rájuk váró tejhez. És az első alkalommal még nem is beszélhettünk nehézségről.

Tovább

Bababarát kórház? (2. rész)

Ha az első részt még nem olvastad: "Bababarát kórház? (1. rész)"

Délben (talán a harmadik nap) – gyakorlatilag felróva, hogy egyáltalán ott mersz tartózkodni – nem szólnak, hanem pikírt megjegyzést tesznek, hogy már te is vagy olyan normális állapotban, mint bárki a hüvelyi szülés után másnap, úgyhogy kinn van az ebéd a folyosón, ne várjam, hogy a helyembe hozzák. Ezt nem is gondoltam. Csak egy pár rendes szó, az jólesett volna. Majd az ápolónő azt is a szemem közé vágta, hogy fél órám van az evésre, aztán elviszik. Így legalább tudtam, hogy aznap nem eszem kórházi kosztot. Ugyanis pont ekkor volt esedékes a gyermekem táplálása is, tápszerért is el kellett mennem.

Tovább